УАВЕ звернулась до НКРЕКП з проханням не встановлювати нижній прайс кеп 10,00 грн/МВт·год на РДН та зняти це питання з розгляду на засіданні 8 червня 2023

Асоціація та її члени занепокоєні рішенням, яке може прийняти Регулятор. Проєктом постанови №637-22.3.1/23 від 2 червня 2023 року передбачено серед інших рішень встановлення мінімальної граничної ціни на «ринку на добу наперед» (РДН) і розмірі 10,00 грн/МВт·год.

Так, встановлення пропонованої мінімальної граничної ціни на ринку «на добу наперед» підірве і до цього нестабільний фінансовий стан ДП “Гарантований покупець”, який розраховується з виробниками ВДЕ в середньому на 50 відсотків (а в деякі місяці - на 30 відсотків).

Внаслідок застосування такого обмеження на РДН, слід очікувати погіршення торговельної діяльності ДП «Гарантованого покупця», як наслідок, зростання рівня неплатежів Гарантованого покупця перед виробникам за «зеленим» тарифом, підвищення розміру відшкодування Оператором системи передачі гарантованому покупцю та підвищення тарифу на передачу електричної енергії.

За розрахунками Асоціації у травні 2023 року профіцитних обсягів електроенергії на внутрішньо-добовому ринку було 404 434 МВт год на суму 1,1 млрд грн. За умови, коли у травні 2023 року діяли б запропоновані нижні цінові ліміти, вартість ринку складала 425 млн грн. Таким чином, тільки на прикладі травня 2023 року, запропоновані зміни можуть привести до втрати ліквідності ринку на 678 млн грн. У залежності від години доби, втрати можуть нести різні види генерації: в нічні та ранкові години - атомна та теплова генерація; у денні години - ВДЕ.

Асоціація наголошує, що прийняття рішення про встановлення нижніх прайс кепів на рівні 10 грн на МВт год буде мати прямі наслідки у формі збільшення боргів перед виробниками електроенергії, а особливо - виробниками з ВДЕ, та закликає НКРЕКП зняти це питання з розгляду на засіданні Регулятора 08 червня 2023 року та провести додаткові консультації.

Детальніше у листі.