Після довготривалої процедури обговорення з учасниками ринку, Регулятор визначився із прайс-кепами на ринку електричної енергії з 30 червня 2023 року та прийняв їх на засіданні 27 червня 2023 року. При цьому ані пропозиції виробників електроенергії з відновлюваних джерел, ані пропозиції народних депутатів, НЕК «Укренерго», Оператора ринку щодо встановлення цінових обмежень на ринку електричної енергії або їх скасування не були враховані.

Так,  на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку встановлено:

- максимальне цінове обмеження - 3000 грн/МВт-год для годин мінімального навантаження (з 00:00 до 07:00 та з 23:00 до 24:00) та 5600 грн/МВт-год для 07:00-19:00 годин; окремо для годин «вечірнього піку» (19:00-23:00) - 7200 грн/МВт-год; 

–мінімальне цінове обмеження- 10 грн/МВт-год

На балансуючому ринку: 

–максимальне цінове обмеження - 125% від РДН;

–мінімальне обмеження - 0,01 грн/МВт-год. 

Пропозиції депутатів Верховної Ради України, генерації, оператора системи передачі «Укренерго» та Оператора ринку стосовно повного скасування прайс-кепів не були враховані. Пропозиції виробників з відновлюваних джерел енергії стосовно збереження нижньої межі прайс-кепу також не враховано. 

На думку очільника Голови Української асоціації відновлюваної енергетики Олексія Оржеля, регулятор таким рішенням стимулював імпорт електроенергії в ОЕС України в дефіцитні години. «На жаль, сьогоднішнім рішенням Регулятор створив умови непрогнозованісті для сектору української «зеленої» енергетики. Встановлення нижнього прайскепу на рівні 10 грн/ МВт-год може призвести до банкрутства ДП «Гарантований покупець», а слідом – і виробників з відновлюваних джерел. Вкотре можна констатувати, що такі рішення Регулятора відбуваються без розрахунків та оцінки наслідків встановлення, зокрема, мінімального цінового обмеження на усіх суб’єктів генерації, - зазначає пан Оржель. Він додає, що банкуртство вже існуючих гравців галузі ВДЕ, зокрема і іноземних інвесторів, які маючи досвід та експертизу могли б стати драйверами для залучення нових інвестицій у відбудову нашої країни, призведе до зниження довіри до України як до надійного партнера. 

Незбереження нижньої межі прайс-кепу створює умови для підвищення рівня заборгованості ДП «Гарантований покупець» перед виробниками «зеленої» електроенергії. За оцінками УАВЕ, слід очікувати зменшення рівня оплат за електроенергію з ВДЕ до 30 відсотків, внаслідок чого існування «зеленої» енергетики в Україні стає досить сумнівним. «Стабільності в секторі відновлюваної енергетики не очікується. І це відбувається на фоні підтримки розвитку відновлюваної енергетики лише на словах та розгляду Верховною Радою України законопроєкту 9011-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України", на який законотворці покладають великі надії як на такий, що запровадить кращі світові практики регулювання «зеленої» енергетики в Україні та надасть додаткові стимули розвитку та відновлення сектору ВДЕ», - коментує Оржель.